De passie van Raymond

Raymond Zachariasse is een bevlogen man met passie voor tekenen en schrijven. In maart 2015 startte hij vanuit die passie de uitgeverij ‘Mira Loves Books’. Business Coach Edward Tuheteru hielp hem op weg.

Fotografie: Alex de Kuijper

Raymond heeft een achtergrond in de ICT. "Samen met een partner had ik een bedrijf waarbij hij producten maakte, ik verkocht ze. Dat ging goed, maar toen mijn partner ermee wilde stoppen hield het voor mij ook op." Raymond kwam in de WW terecht maar vond snel een baan in een magazijn. Later belandde hij opnieuw in de WW, dit keer bijna twee jaar. Net voordat hij in de bijstand zou komen vond hij een andere baan. "Bij een IT-bedrijf, daar heb ik zo’n 7,5 jaar gewerkt." Toen het slecht ging met dit bedrijf en een groot deel van de medewerkers werd ontslagen, bleef Raymond helaas niet gespaard. Na veel afwijzingen en stress belandde hij in de bijstand.

Raymond: "Vreselijk vond ik dat. Toen ik in de WW zat voelde dat als tijdelijk. Ik zou heus wel een nieuwe baan vinden. Maar de bijstand voelde voor mij definitief, als het einde van de wereld. Ik werd er zo onzeker van."

Raymond wilde graag uit de bijstand komen en pakte elke kans aan. Hij onderzocht de mogelijkheden van een BBZ-regeling. "Dit betekent dat je met behoud van je uitkering kan starten met je eigen onderneming." Raymond had al een duidelijk idee van wat hij wilde. "Ik tekende en schreef altijd al. Dat kan ik zelf, daar heb ik niemand anders bij nodig." Er was al een boek van Raymond uitgegeven, maar hij was niet tevreden met zijn uitgever. Dat kan beter, dacht hij. Een eigen uitgeverij dus. Voor het uitwerken van zijn plan en om zijn onderneming een succes te maken koppelde Ferm Werk hem aan Business Coach Edward Tuheteru.

Raymond heeft veel gehad aan zijn Business Coach. "Ik had ondertussen een behoorlijke deuk in mijn zelfvertrouwen. Kon ik dit allemaal wel? Edward heeft me het vertrouwen terug gegeven. Ik twijfel nog steeds wel eens, maar dan denk ik terug aan wat Edward me heeft verteld: Geloof in jezelf. En dat helpt." Raymond heeft veel ideeën, soms zoveel dat hij niet meer weet waar te beginnen. "Ook daarbij heeft Edward me geholpen, door structuur aan te brengen." Business Coach Edward herkent dit.

Edward: "De uitdaging van Raymond en van meerdere ondernemers is dat ze zo veel ideeën hebben en dan moeite hebben om één idee/product/dienst echt goed in de markt te zetten en uit te bouwen."

Als je vraagt naar Raymonds grootste droom gaan zijn ogen twinkelen: "Een eigen succesvolle uitgeverij die als platform dient voor beginnende schrijvers. Met een aantal medewerkers omdat ik armen tekort kom voor al mijn ideeën! De medewerkers neem ik dan aan uit de bijstand, want ik weet hoe het is om daar in te zitten…" Ondertussen heeft Raymond al 12 boeken uitgegeven. "Mensen moeten mij kennen voordat ze hun boek bij mij uit durven geven. Dat heeft tijd nodig. Meer naamsbekendheid is belangrijk, dus ik vind het erg leuk om via dit interview mijn verhaal te kunnen vertellen!"

Volgens Business Coach Edward is vriendelijkheid een belangrijke kwaliteit van Raymond als ondernemer: "Dat heeft hem een mooi en bijzonder netwerk aan relaties en auteurs opgeleverd. Dit netwerk uitbouwen en onderhouden draagt naar mijn verwachting zeker bij aan het mogelijke succes van Mira Loves Books. Wanneer Raymond daar een scherpe focus en een vleugje professionaliteit aan toevoegt, dan heeft Woerden een prachtig podium voor schrijvers van fictie-en non-fictie, laagdrempelig en betaalbaar."